2019-04-18

Deklaration 2019

Så har ännu ett år gått och det är dags att återigen skicka in sin deklaration till Skatteverket. För dig som har elektronisk brevlåda gjordes utskicket för ett tag sedan, och nu ska även alla pappersdeklarationer vara ute. Skulle du inte ha fått en deklarationsblankett, men har något att deklarera, så hör av dig till Skatteverket. Det går också bra att hitta sin deklaration via Skatteverkets e-tjänst.

Senast den 2 maj ska blanketten vara inlämnad, är du kund hos oss kan vi ha sökt anstånd åt dig vilket ger ytterligare lite tid.

Det finns numera många sätt att deklarera på. Om du bara ska godkänna din deklaration utan att göra några ändringar eller lämna bilagor så kan du deklarera i skatteverkets app, via sms eller genom att ringa till Skatteverket. Du hittar nummer och säkerhetskoder i din deklaration.

Om du behöver göra ändringar eller lämna bilagor, t.ex. om du har sålt din bostad, sålt värdepapper eller är företagare, är det istället Skatteverkets e-tjänst eller pappersdeklaration som är aktuell. Känner du dig osäker kan det även vara bra att ta hjälp av någon, exempelvis din revisor eller redovisningskonsult.

Var noga med att titta på uppgifterna i din deklaration och kontrollera så att de förtryckta uppgifterna är korrekta. Försäkra dig också om att alla dina inkomster kommit med. Är du bosatt i Sverige är du som utgångspunkt skattskyldig för alla dina inkomster här, oavsett varifrån i världen pengarna kommer!

I år har Skatteverket sagt att de ska titta särskilt på beskattning av dem som är aktiva på nätet. Oavsett om du kallar dig youtuber, influencer, gamer eller bloggare finns det alltså anledning att tänka till om du faktiskt tar upp dina inkomster som du ska. Även kryptovaluta är ett område som Skatteverket kommer att granska.

Att göra rätt för sig gäller så klart alla och är du tveksam till hur något ska beskattas, ta hjälp! Det kan bli dyrt att göra fel och det spelar ingen roll om det skedde oavsiktligt eller inte. Glöm inte att utelämnade uppgifter är detsamma som att göra fel i skattevärlden. Känner du dig tveksam till något går det bra att lämna en upplysning i deklarationen, men tänk då på att du måste lämna så mycket information att Skatteverket kan ta ställning till om du har tagit med inkomsten rätt. Är det så att du ber Skatteverket om råd så gör det gärna via mejl så att du har ett underlag för vilket svar du fått.

Skatteverket granskar din deklaration och när den är godkänd skickas ett slutskattebesked till dig. Om Skatteverket ställer frågor på din deklaration och därefter fattar ett beslut, får du ditt slutskattebesked direkt. I andra fall är det datumen nedan som gäller. Eventuell kvarskatt ska vara betald inom 90 dagar och eventuell överskjutande skatt betalas ut vid nästa avstämningsdag.

Skatt att få tillbaka

April 2019

Om du har godkänt deklarationen, utan ändringar eller tillägg, i Skatteverkets app eller e-tjänst senast den 2 april bör du få din skatteåterbäring den 9-12 april.

Juni 2019

Om du har deklarerat senast den 2 maj, digitalt eller på papper, får du sannolikt din skatteåterbäring den 4-7 juni.

Augusti 2019

Har du skatt att återfå, men har deklarerat efter den 2 maj, får du skatteåterbäringen 6-9 augusti.

Skatt att betala

November 2019

De flesta som har skatt att betala får sitt slutskattebesked i augusti, vilket innebär att slutskatten ska vara betald senast den 12 november 2019.

Mars 2019

Skatteverket skickar ut slutskattebeskedet för inkomstår 2018 senast i december 2019, vilket innebär att eventuell kvarskatt ska betalas senast den 12 mars 2020.

Skatteverket skickar inte längre ut utbetalningsavier, utan pengarna sätts in på ditt skattekonto om du inte har angett något annat konto. Därför är det viktigt att anmäla bankkonto till Skatteverket. Du kan logga in på skatteverket.se eller på Skatteverkets app och anmäla konto under fliken ”Skattekonto”.

Om du räknar med att få kvarskatt på högst 30 000 kr kan du undvika kostnadsränta genom att göra en fyllnadsinbetalning så att beloppet finns på Skatteverkets bankgiro senast den 4 maj 2019. För belopp som överstiger 30 000 kr påbörjades ränteberäkningen redan den 13 februari. Kostnadsräntan är förhållandevis låg, 1,25%, men inte avdragsgill. Om det är bäst att betala skatten så snart som möjligt eller avvakta till den förfaller, beror på hur din privatekonomi ser ut.

Lycka till!

Dela