Vi träffar Fredrik Hellborg, delägare i bevakningsföretaget Gripen Bevakning i Malmö. Gripen startade så sent som hösten 2016 och fick sin auktorisation under våren 2017. Därefter har man vuxit i ett jämt tempo till där de är idag.

Affärsidén är att leverera sociala ordningsvakter och värdar med högt servicetänk och med kundens gäster i fokus.

Fredrik, som privat bor med sambo och två barn samt världens drygaste rottweiler, sköter den dagliga driften på företaget med personalplanering, kundmöten och fakturering med mera.

Innan Gripen  jobbade Fredrik som åkare och körde lastbil i Malmö. Han driver också en liten enskild firma med inriktning på utomhusträning. Han har dessutom jobbat på ett annat företag i branschen. När vi frågar honom om hans starkaste egenskaper får han fundera en stund.

– Oj, den är svår…..skulle nog säga att mitt ledarskap har tagit mig en lång bit på vägen. Men utan min målmedvetenhet så hade jag inte varit där jag är idag. Jag är beredd att jobba hårt för det jag tror på och kommer inte att ge upp förrän jag nått mitt mål.

Vad betyder Gripen Bevakning för dig Idag?

En möjlighet att bygga min egen framtid, att inte jobba för någon annan. Men viktigast av allt, en möjlighet att försöka ändra människors syn på personal i en ganska så utsatt och kritiserad bransch.

Vilket arbete/uppdrag är ni mest stolta över?

Varje uppdrag vi får är vi stolta över, alla kunder vi jobbar för betyder lika mycket! De uppdrag som hittills varit störst och mest utmanande är Big Slap och Bayside Festival, med 30-50 vakter per dag under 12 – 14 timmar.

Var kan man hitta er idag? 

På nattklubbar, festivaler, mässor och idrottsevenemang främst i Skåne, men ibland en bit utanför.

Är det något era tjänster som du tror att inte så många känner till??

Många känner till ordningsvakter och var de finns eller behövs, många har stött på dem, men få vet vad de får lov att göra. Det är en av de stora utmaningarna, att gemene man har dålig koll på vilka befogenheter en ordningsvakt har. Självklart är vi stolta över våra vakter och den sociala kompetens de har. Vi jobbar hårt med att försöka marknadsföra en mjukare sida av vårt arbete.

Vilka utmaningar står er bransch Inför? 

Våra största utmaningar är nog behovet som uppstår när poliserna i landet inte räcker till. Poliser ersätts med vakter inne i städerna, vakter som har en betydligt kortare utbildning, men som förväntas klara av att lösa stora delar av de uppgifter polisen gör.

Hur tror du företaget ser ut om 5 år?

Om fem år har vi tagit marknadsandelar i flera större städer i Sverige. Vi är övertygade om att vårt sätt att se på ordningsvakter och vad de ska kunna leverera har spridit sig. Service!